Zadnje teme | » Kaladont...Pet Avg 02, 2013 3:26 pm od čupe» Kako smo se upoznali..Sub Jun 11, 2011 12:43 am od Mirka» Bla, bla:)Pon Mar 28, 2011 3:12 pm od blanka» Moje misljenje o forumasicamaPet Mar 25, 2011 9:43 pm od blanka» Oceni smajlijem osobu iznad :)Pet Mar 25, 2011 9:41 pm od blanka» Roditeljski dodatakČet Mar 24, 2011 10:11 am od Sanjiva» Slike lepog cvećaNed Mar 20, 2011 10:54 pm od Sanjiva» Vežbe za jednostavniji porođajNed Mar 20, 2011 5:03 pm od Sanjiva» Crtani filmoviNed Mar 20, 2011 12:26 pm od Sanjiva |
|
| Dozvoljeni lekovi u trudnoći | |
| | Autor | Poruka |
---|
Milena
Broj poruka : 141 Datum upisa : 31.01.2011 Godina : 37 Lokacija : Beograd
| Naslov: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pon Jan 31, 2011 6:31 pm | |
| U trudnoći, kao i u bilo koje drugo vreme, žena može imati zdravstvenih problema - samo što se u toku trudnoće često boji da uzme bilo koji lek. Tako može nastati problem ne samo za nju već i za partnera, kome, naravno, nije nimalo lako da gleda voljenu osobu kako se muči a ne sme da uzme ni aspirin.
Srećom, nemali broj lekova je ipak dozvoljen u trudnoći, tako da niti je trudnica prinuđena da pati, niti su njeni ukućani osuđeni da je bespomoćno gledaju kako se muči. Koje, dakle, lekove žena u drugom stanju sme da uzima, a koje bi morala da izbegava?
Naravno, u principu nije dobra ideja kljukati se lekovima, u trudnoći ili ne. Ipak, neki lekovi su tokom trudnoće naročito štetni, jer mogu uzrokovati malformacije ploda, ili čak i njegovu smrt, a i trudnica može doživeti različite neprijatne nuspojave. Lekovi koje bi iz ovih razloga svakako trebalo izbegavati tokom trudnoće su sedativi, citostatici, hormonski preparati, anksiolitici i neki antikonvulzivi. Mnoge žene se boje antibiotika, ali ako se uzimaju u prepisanoj, terapijskoj dozi, nema dokaza da će štetiti plodu. Ukoliko je neophodan analgetik, paracetamol je dozvoljen.
Tokom trudnoće, česti "pratioci" u različitim njenim fazama su nesanica, glavobolja, mučnina i/ili bolovi u leđima. Tada pomaže promena načina ishrane, uzimanje češćih a manjih obroka, konsumiranje "suve" hrane, izbegavanje jakih mirisa i začina, kao i masne i konzervirane hrane. Pomažu i šetnja i blago vežbanje, a kao pomoć mogu da posluže i biljni čajevi - dozvoljeno je konsumirati ih sve, izuzev velikih količina crnog čaja.
U trudnoći se, kao i inače, može desiti vaginalna infekcija. Tada je svakako neophodno posetiti ginekologa, koji će odrediti terapiju - u principu, smeju da se uzimaju i oralni medikamenti i vaginalete, samo što ništa od toga ne sme da se uzima samoinicijativno.
I prehlada je nešto što se lako može desiti. Prečest je običaj da se za svaku prehladu samoinicijativno i potpuno nepotrebno uzimaju antibiotici; u slučaju prehlade, najbolje je otići lekaru, koji će tražiti potrebne analize kako bi se mikrobiološkim pregledom izolovali uzročnici i otkrilo na koje su antibiotike osetljivi. Ako ispadne da se radi o virusnoj infekciji, tu nikakvi antibiotici ne pomažu. Povišena temperatura i uobičajeni simptomi prehlade sami po sebi nisu razlog za posezanje za antibioticima.
Čest problem u trudnoći je opstipacija, ali laksativi tada uopšte nisu poželjni. Ipak, to ne znači da trudnica mora da pati zbog zatvora - ovu neprijatnu pojavu moguće je preduprediti pravilnim režimom ishrane. Treba unositi žitarice, tečnosti, mahunasto i sirovo povrće, voće. Onoliko koliko to fizičko stanje trudnice dopušta, bitna je i fizička aktivnost. | |
| | | Zak
Broj poruka : 216 Datum upisa : 03.02.2011 Godina : 35 Lokacija : Francuska
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 04, 2011 12:53 am | |
| Ja sam pila samo vitamine - gvoždje i još neke... Uvek sam imala problem sa stolicom! Kažu da je zbog gvoždja! | |
| | | Sanjiva
Broj poruka : 391 Datum upisa : 31.01.2011 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 04, 2011 12:55 am | |
| I ja, a za zatvor, musli natopljen u jogurt, pomaze provereno! U osmom mesecu sam zakacila konjuktivitis, ali nisam htela da stavljam kapi vec sam ispirala oci cajem od kamilice. Protiv sam uzimanja lekova u trudnoci, osim kad bas mora. | |
| | | Mama 3
Broj poruka : 94 Datum upisa : 02.02.2011 Godina : 48 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 04, 2011 2:35 am | |
| - Sanjiva ::
- Protiv sam uzimanja lekova u trudnoci, osim kad bas mora.
Sa ovim se slazem i samo da dodam da sam pila za temperaturu ili kad sam imala neke bolove (zubobolja, glavobolja) Febricet ili Paracetamol | |
| | | Clara82
Broj poruka : 516 Datum upisa : 31.01.2011 Godina : 42 Lokacija : Jagodina
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 04, 2011 2:41 am | |
| Ja sam bila više puta prehladjena u toku ove druge trudnoće, ali nisam pila ništa od lekova, već samo prirodno, beli luk, kivi, karamelisano mleko hihi | |
| | | Mama 3
Broj poruka : 94 Datum upisa : 02.02.2011 Godina : 48 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 04, 2011 2:49 am | |
| Ja sam imala uzasan problem sa jednim zubom, ali sam napisala za ove lekove cisto da se zna da su dozvoljeni u trudnoci. Prehlade i sl. ja lecim, kao i ti prvo narodnim lekovima, prirodnim vitaminima i za lek samo samo u slucaju velike nuzde. Pozdravljam i podrzavam tvoj nacin lecenja | |
| | | Zak
Broj poruka : 216 Datum upisa : 03.02.2011 Godina : 35 Lokacija : Francuska
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Sub Feb 05, 2011 11:52 am | |
| Ipak je najbolje prirodno! | |
| | | blanka
Broj poruka : 386 Datum upisa : 01.02.2011 Godina : 37 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Čet Feb 10, 2011 3:46 pm | |
| ja sam se trudila u trudnoci da ne pijem lekove, hvala bogu pa nisam morala, ali sam pila febricet dok sam dojila i dr mi je rekla da to mogu trudnice i dojilje | |
| | | MamaLeki
Broj poruka : 179 Datum upisa : 02.02.2011
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Pet Feb 25, 2011 6:22 pm | |
| Za Paracetamol znam da može u trudnoći, ja sam ga pila zbog zuba, e sad za ove ostale ne znam. | |
| | | Sanjiva
Broj poruka : 391 Datum upisa : 31.01.2011 Godina : 44 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći Sub Feb 26, 2011 10:24 am | |
| Ostale nikako prva tri meseca, a kasnije samo uz strogu konrolu lekara. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dozvoljeni lekovi u trudnoći | |
| |
| | | | Dozvoljeni lekovi u trudnoći | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu