Regade sam imala posle svakog porodjaja u pocetku. Uvek sam ih lecila tako sto izmuzem malo svog mleka i time premazujem svaki cas dojke i ostavim ih da se suse na vazduhu (preporucljivo je na suncu) i onda ponovo nakvasim mlekom cim se osuse. Moram da dodam da mm i ja zivimo sami i da sam to mogla i brzo mi je pomoglo (posle dan, dva mi je bilo mnogo lakse). Sa drugim detetom mi je par puta doslo da vrisnem (bukvalno) kad ga stavim na dojku. Nikako ne dozvoliti da beba sisa samo jednu dojku, ma koliko to bolelo.
Postoje i preparati koji se mazu, ako ne pomaze ovo mazanje mlekom kao kod mene, jer je to jedan od nacina kako se dobija mastitis (koji je mnogo opasniji i bolniji od regada).
Sa mastitisom nisam imala licno iskustvo, ali moja majka jeste. Ne znam bas sve detalje oko toga, ali kad me je rodila imala je 41 godinu i nije mogla da me doji. Kada sam imala tri godine isla je na hitnu operaciju jer se pojavio gnoj kao iscedak iz leve dojke. Sve kao posledica mastitisa. Zasto to nije na vreme otkriveno, ne znam, ja sam bila bas mala, a ona sada nije ziva da je pitam za detalje. Posle operacije se jos dugo lecila. Ovim ne zelim nikoga da uplasim, vec jednostavno da skrenem paznju da je mnogo lakse pretrpeti bol odmah i razbiti te grudvice, nego zakomplikovati sebi zivot...